Kubehuset

- en permakultur designet bebyggelse -

forside | Projektet | Tegninger | Byggeriet | kontakt

Projektformål

Formålet med projektet er, at bygge et hus af, såvidt muligt, lokale materialer, og så energirigtigt som muligt. Målet er at huset skal producere en del af den energi som det bruger, heri medregnet træ fra egen skov. Med i selvforsyningen indgår også en produktion af fødevarer.

Formålet er bl.a. også at satse på forhøjet livskvalitet. Huset skal derfor indrettes, så det ikke blot bliver en bolig, men et levested, som kan udfylde flere af vore behov end blot tag over hovedet.

Selv om der satses på lokale materialer (naturmaterialer), skal der indgå moderne teknologier til at optimere/minimere energiforbruget.

Endelig er det også et formål, at bygge et hus der bryder med den opfattelse, at et hus altid skal være firkantet. Det skal være et arkitektonisk smukt og anderledes hus, som falder naturligt ind i omgivelserne, og kan falde godt sammen med de gamle Læsø-huse med tage af tang.

Vi vil også gerne involvere lokalbefolkningen ved forskellige events, at deltage i byggeriet. F.eks. i udsmykningen af lervæggene ville det være unikt, hvis folk vil deltage i at forme den og lave figurer i væggen.


Baggrund

Karsten har i mange år tumlet med tanken om at bygge bæredygtigt, og at bygge et utraditionelt formet hus. Han har tidligere bygget et drivhus i den 6-kantede form, og høstede der nogle erfaringer med at bygge med de vinkler det indebærer. Den 6-kantede form er en direkte kopi af biernes måde at bygge på. Som bekendt er cirklen den form der giver mest areal med mindst omkreds. Man får dog en masse spildplads, når man sætter cirkler sammen, og der er 6-kanten mere ideel.

De stadigt stigende oliepriser, og det medfølgende fokus på el-forbrug, gør også, at energiberegninger er en meget vigtig del af et nybyggeri. Der er forbavsende få der bevidst placerer deres hus, så de udnytter den passive solenergi optimalt (med sydvendt facade).

Det er meget vigtigt der indgår en fødevareproduktion i huset, da store mængder fossilt brændstof bliver brugt på at transportere fødevarer fra fjerne egne af verden til vore supermarkeder.

Med de stigende oliepriser og klimaforandringerne, er det vigtigt at vise, at man kan bygge et 1-familie hus, så det kan blive selvforsynende med fossil-frit energi, at det kan bygges af miljørigtige og billige/lokale materialer, og at man kan producere en stor del af sine fødevarer på relativ lille plads.

Det at gøre et hus selvforsynende med energi er stadig meget kostbart, da flere af de alternative energiformer er dyre i forhold til energi fra fossilt brændstof.

Projektindhold og -aktiviteter

Der er tale om et nybyggeri, og byggeriet udføres derfor helt fra bunden.

Vi har fået et arkitektfirma til at lave tegninger samt styrke- og energiberegninger, så vi ved det kan lade sig gøre. Vi har ligeledes indhentet byggetilladelse fra kommunen, så alt papirarbejde er klart, og vi er klar til at bygge.

Udover byggeriet vil der være en del arbejde med materialefremstilling. F.eks. opsaver vi selv alt tømmer på eget savværk. Vi vil løbende invitere folk til at hjælpe med byggeriet, for at få øens befolkning til at give huset særpræg.


Organisering

Projektet er et privat projekt, men huset indgår i et større scenarie af bygninger. Huset skal bruges som bolig for Læsø Ridecenter, som udover rideskole også driver et stutteri . Endvidere drives der IT-virksomhed fra adressen, så stedet er dagligt et velbesøgt sted.

Huset er arkitekttegnet af Svanholm Økobyg, som har udfærdiget tegningerne efter ide af bygherren. Rettighederne til tegningsmaterialet tilhører begge parter, og vil blive tilgængelige for evt. interesserede.

Svanholm Økobyg er tilknyttet projektet i 5 år, hvorefter deres ansvar for byggeriet udløber.

Forventet resultat

Vi forventer at få bygget et hus, som består af min. 80% lokale materialer, og som er så energieffektivt, at der ikke skal importeres/indkøbes yderligere energi.

Det forventes at huset i sig selv kan producere min. 30% af de fødevarer beboerne fortærer. Vi håber også at få et hus, som mange har været med til at forme, så huset bliver en historie og et fællesskab i sig selv.

Vi vil også lave en hjemmeside, som løbende følger de forskellige faser i byggeriet, og som skal fungere som inspiration for andre.


Karsten Neve Petersen, 2009